Lukijat

tiistai 26. marraskuuta 2019

Puumalan saaristoreitti 27.7.2018-28.7.2018

Puumalan saaristoreitti 27.7.2018-28.7.2018 (n. 60 km)

Aurinko porotti taivaalla ja lämpö kipusi kohti + 30 astetta lähtiessämme Puumalasta kohti Hurissaloa perjantaiaamuna klo 10. Mieli oli korkealla ja ajaminen pelkkää nautintoa. Noin 8 km jälkeen ohitimme Sahanlahden alueen, jossa olisi ollut tarjolla hyvää ruokaa ja majoitusta kauniiden maisemien lisäksi.

Jatkoimme kuitenkin matkaa ja siitä alkoikin päivän mäkisin osuus. Nopeasti palautui mieleeni 12 vuoden takainen Saimaan kierroksemme ja totesin mäkien olevan edelleen yhtä suuria kuin silloinkin. Ja kuumuus vielä lisäsi rasittavuutta. Mutta niin vain vichyn ja  veden voimin saavuimme Pistohiekalle ja sen parhaat päivänsä nähneelle leirintäalueelle.  Ihana oli pulahtaa uimaan kirkkaaseen veteen.  Ja jopa mieheni innostui heittämään talviturkkinsa, vaikka Jaakko oli jo heittänyt kylmän kivensä järveen. No vesi oli kyllä edelleen reilusti yli 20 asteista.

Siitä olikin enää vajaa 2 km Mörkinahon kahvilaan, josta olimme jo ennakkoon tilanneet pizzat.  Kahvila ei ehkä ulkoisesti houkuttele, mutta pizzat ovat hyviä  niin kuin palvelukin. Kannattaa kokeilla. Siitä matka jatkui Lietveden kioskin kautta kohti Hurissalon kyläkauppaa. Vähän väliä täytyi pysähtyä ihailemaan maisemia ja todeta, että kyllä Suomi on todella kaunis maa.

Välillä kävi mielessä, että mäkiä voisi olla vähemmän, mutta toisaalta jokainen mäki kyllä kiitti  ja tuuli vilvoitti hikistä matkaajaa kun huristelimme ylämäen jälkeen alamäkeä kohti seuraavaa ylämäkeä.....  Hurissalon kyläkauppa on nähtävyys sinänsä ja näytti olevan varsin suosittu. Lomalaisten autoja oli piha täynnä. Kyläkaupalta ostimme iltapalatarpeet ja jatkoimme matkaa kohti Kivisalmea, josta olimme varanneet  järven ylitykseen lauttamatkan Nestori II pyörälautalle. Matka kesti 40 minuuttia ja saavuimme Nestorinrantaan klo 15.40.

Nestorinrannassa meitä odottivat viehättävät aitat yöpymistä varten. Kahvilan antimet olivat makoisia samoin kuin puulämmitteisen saunan löylyt. Illaksi oli vielä järjestetty lauttamatka kuun pimennystä seuraamaan. Pilvet peittivät kuun, mutta kauniin auringonlaskun näimme ja muutenkin oli mukavaa istuskella lautalla katselemassa kaunista järvimaisemaa lämpimässä kesäillassa. Näissä maisemissa Nestori Miikkulainen (Reponen) on aikoinaan elellyt.

Lauantaiaamuna nautimme vielä maittavan aamiaisen Kahvila Nestorissa ennen kuin matkamme jatkui kohti Puumalan keskustaa. Alkumatkasta oli n. 5 km varsin hyväkuntoista hiekkatietä ja reittimme kulki läpi saarien. Maisemat jatkuivat kauniina ja mäet olivat  hiukan pienempiä kuin järven toisella puolella. Tosin niitä riitti koko matkalle. Pysähdyimme mm. Saaristokirppikselle ja kiersimme Puumalassa  Kotiniemen asuntoalueen. Sitten vain Puumalansalmen sillan ylitys ja sillalta hissillä alas satamatorille.  Satamatori oli täynnä torikansaa ja myyjiä. Iloinen meininki kaiken kaikkiaan. Nautimme matkan päätteeksi jäätelöt rannassa ja pakkasimme pyörät autoon odottamaan seuraavaa reissua....

Puumalan saaristoreitti on keskivaativa lukuisten mäkien vuoksi ja kannattanee hiukan harjoitella ennen sen kiertämistä. Päivässäkin sen ajelee, mutta kun varaa aikaa kaksi päivää jää enemmän aikaa maisemien ihailuun ja muuhunkin nautiskeluun. Näin kiertäen meille tuli ajomatkaa ensimmäisenä päivänä n. 40 km ja toisena  n.20 km.

Kiitos Reijo sekä ystävät Anne ja Matti mukavasta reissusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pyöräilevä mummo melomassa

Vaihtelu virkistää mietiskeli pyöräilevä mummo ja ilmoittautui mukaan Pieksämäen kanoottiseuran, Pieksän ladun  ja Vaalijalan yhteiselle kan...